Wanhan Naulatehtaan historia

SOK harkitsi naulatehtaan perustamista jo vuonna 1923, mutta hylkäsi hankkeen vielä mm. vajavaisen sähköntuotannon vuoksi. Vuonna 1937 rakentaminen kuitenkin päätettiin aloittaa. Vaihtoehtoisina sijoituspaikkoina olivat esillä Helsinki ja Rauma. Vaajakosken eduksi laskettiin ilmainen maa-alue ja mahdollisuudet voimansaantiin. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että naulatehdas tarvitsee suuren tontin, koska valmistus tapahtuu pääosin samalla kerrostasolla. Lisäksi isossa tehdasyhteisössä tehdasta kohden laskettujen yhteiskulujen arvioitiin tulevan halvemmiksi.

Toiminta käynnistyi vuonna 1939

Naulatehdas valmistui ja aloitti toimintansa vuonna 1939. Naulatehtaan piipusta ja piippua kiertävästä vesisäiliöstä tuli ympäri maan tunnettu tehdasyhdyskunnan symboli, jota käytettiin muun muassa mainosesitteissä.

Virran rannalla edustavasti sijaitsevalla naulatehtaalla on mittaa yhteensä 160 metriä.

Lankanauloja ja piikkilankaa

Naulatehdas tuotti 1950-luvulla kuukaudessa noin tuhat tonnia pääasiassa lankanauloja. Valmistusohjelmaan kuuluivat myös huopa- ja venenaulat, hehkutetut ja sinkitetyt teräslangat, kuten puhelinlanka ja sodan puhjettua erityisesti sotilastarkoituksiin valmistettu piikkilanka.

Naulatehdas tuotti 1970-luvun alkupuolella lähes puolet maamme naulantarpeesta. Piikkilangan tuotanto lopetettiin vuonna 1974.

Suurin sähkönkuluttaja

Vuodesta 1939 alkaen naulatehdas oli tuotannon arvoltaan SOK:n suurin tehdas Vaajakoskella.

Naulatehdas kulutti energiaa alkuvaiheessa enemmän kuin muut tehtaat yhteensä. Energia saatiin kuitenkin riittämään vesivoimalan, kahden dieselaseman ja ostoenergian turvin.

Naulatehtaan ja muiden Vaajakosken tehtaiden tarvitsema sähköenergia tuotettiin yksinomaan vesivoimalla sen jälkeen kun uusi 3,3 megawatin voimalaitos oli otettu kokonaisuudessaan käyttöön vuonna 1944.

Teollisuustalosta Wanhaksi Naulatehtaaksi

Naulatehtaan lopetettua toimintansa 1980-luvun alussa rakennuksesta tehtiin Vaajakosken Teollisuustalo, johon hakeutui mukaan yli 30 yrittäjää.

Teollisuustalon nimimuutosta on harkittu useaan otteeseen vuosien aikana, ja vuonna 2017 muutos päätettiin toteuttaa. Rakennukselle otetaan käyttöön nimi Wanha Naulatehdas – yritystalo. Toiminta jatkuu kymmenien yrittäjien ja hyvin erilaisten toimialojen yrityskeskittymänä.

Lähteet: Yhdessä eteenpäin : SOK 100 vuotta 1904-2004, Vaajakosken yhdyskunta 1916-1944